Kosgeb 50.000 TL Hibe Kredi Nasıl Alınır?
KKosgeb, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olup küçük ve orta ölçekteki işletmeleri destekleme ve geliştirme kapsamında kredi imkanı sağlamaktadır. İş yeri açma arzusundaki girişimciler, çoğunlukla buraya başvuruda bulunmakta ve kişiye özel hazırlanan desteklerden yararlanabilmektedir. İş yeri açmak isteyenlere destek sağladığı gibi mevcut iş yerini büyütmek isteyenlerin de yanında yer alan Kosgeb, bu amaçla hibe vermektedir. Kosgeb 50.000 TL Hibe kredi nasıl alınır sorusu da bu noktada önem kazanmaktadır.
Pek çok sektöre hibe veren Kosgeb, hayvancılık yapmak isteyenlerin büyükbaş yahut küçükbaş hayvan alım satımlarına ve araç kiralamak isteyenlerin araç alımlarına hibe kredi vermemektedir. Ayrıca, muhasebecilik, alkollü içecek hizmeti veren sektörler, aracılık yapan iş yerleri ve otobüs firması kurmak niyetinde olup otobüs kredisi çekmek isteyenlere de hibe kredi vermemektedir.
Yukarıda sayılanlar haricinde Kosgeb tarafından desteklenen sektörler için geri ödemesiz 50.000 TL ve 100.000 TL faizsiz geri ödemeli hibe kredi ayrılmaktadır. Peki, girişimcileri destekleme amacıyla yola çıkan kurumdan Kosgeb 50.000 TL Hibe kredi nasıl alınır? İlk olarak hibenin alınabilmesi için gerekli şartları sağlamak gerekmektedir. Bu şartlar yerine getirildiğinde başvuruyu tamamlayabilir ve yetkili kişilerce başvurunun incelenip onay almasıyla da hibe miktarı banka hesabına yatırılarak kullanıma hazır hale getirilir.
Hibe Alma Şartları Nelerdir
Çoğu kredide olduğu gibi bu kredinin alınması da bazı koşullara bağlanmıştır. 50.000 TL hibe şartlarında ilk zamanlarda 30 yaş sınırı aranırken kredinin yoğun bir ilgi görmesi sonucu bu şart artık kalkmıştır. Desteklenmeye değer fikri olan 18 yaşını dolduran herkes bu hibe için başvurabilmektedir. Fakat Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi almış olmaları gerekmektedir. Bu eğitimi alabilmek için herhangi bir yaş sınır bulunmamaktadır. Girişimcilik belgesi alınmadan kredinin alınması da mümkün değildir. Kosgeb 50.000 TL Hibe kredi nasıl alınır sorusu kapsamında aranan diğer şartlar ise şöyledir:
- Daha önce bu imkandan yararlanmamış olmak
- Yasa dışı bir suç örgütüyle ilişkisi bulunmamak
- Kurulacak iş için yeterli sermayeye sahip olmak
- NACE kodları içinde kurulacak iş fikrinin yer alması
Hibe Başvurusu Nasıl Yapılır
Şartların karşılanmasını müteakip diğer adım, kredi için başvurmak olacaktır. Bunun da kendine has belli adımları bulunmaktadır. Öncelikle girişimcilik belgesi, daha öncesinde temin edilmediyse, almak için Kosgeb kurslarına katılmanız gerekmektedir. Kurs başvurusu e-devlet üzerinden form doldurularak kolayca yapılmaktadır. Kursa katılıp eğitimini başarıyla tamamlayanlar için Kosgeb 50.000 TL Hibe kredi nasıl alınır hususunun ikinci aşaması başlamış olmaktadır. Bu aşamalar şunlardır:
- Kosgeb’e ilk kayıt işlemi yapılarak e-kobi girişi yapılır
- Sistemde sol tarafta yer alan Yeni Girişimcilik Destek Programı isimli yerden başvuru yapılır.
- Tarafınıza verilen gün içerisinde Kosgeb iş planı projesi hazırlanarak sunulur
- Gerekli evraklar hazırlanır (kira kontratı yapılan giderlerin faturaları , işletme ruhsatı gibi)
- Kosgeb’in kendi birimine bizzat gidilerek başvuru tamamlanır.
Bu aşamaların hepsinden sorunsuzca geçilmesi durumunda 50.000 TL 6 ay içerisinde belirtilen hesaba yatmış olacaktır.
KOSGEB 50.000 TL hibe kredi için bilinmesi gereken detaylar nelerdir?
KOSGEB, girişimci sayısının artmasını sağlamak amacıyla kurulmuştur ve bu amaçla faaliyet göstermektedir. Vermiş olduğu 50.000 TL hibe kredinin adı girişimcilik desteğidir. Bu destek, karşılıksız olarak verilmektedir ancak desteğin verildiği bölgeler değişir. Bu hibe desteği tam olarak 50.000 ödenmez. Her bölge için ödenecek tutar farklıdır. Ayrıca girişimcilik desteğini almak isteyen kişilerin kadın ya da erkek olması da alınacak hibe tutarını değiştirecektir. Örneğin; bayansanız ve iş planınız onaylandıysa, açıklanan kanunda yer alan gelişmesi gereken bölgelerden birinde yer alıyorsanız bu hibenin en yüksek tutarı olan %90’lık ödemeden faydalanabilirsiniz.
Görüldüğü gibi 50.0000 liralık tutar tam olarak ödenmez ancak büyük bir kısmı verilir. Daha önce 30.000 lira olan bu tutar geçtiğimiz yıl 50 bin liraya yükseltilmiştir. Bu ödemeden faydalanabilmek için iş planınızın onaylanmış olması gerekir.
KOSGEB 50.000 TL hibe kredi daha önceleri kurulmuş işlere verilirken şimdi iş kurulmadan verilmektedir. Yani iş planınız onaylandıktan sonra gerekli araştırmaları yaparak, şirketinizin ya da işinizin kuruluş aşamasında ödemenizi alırsınız. Önceki uygulama, şirketin kurulması ve harcananların fatura edilerek KOSGEB’den alınması şeklindeydi.
KOSGEB 50.000 TL hibe kredi kimlere verilir?
KOSGEB, 2019 yılında vermiş olduğu hibe desteğini 50.000 lira olarak açıklamışken 2020 yılı için bu desteği 60.000 liraya çıkarılmıştır. Bu tutar yeni girişimciler için geçerlidir. Mevcut işini daha ileri düzeye taşımak isteyen kişiler için de KOSGEB tarafından 370.000 liraya kadar destek sunulmaktadır. Verilen bu desteği eğlence ve hizmet sektör dışında iş kuran yerler alabilmektedir. İş kurma aşamasında faturalandırılan masraflar üzerinden verilen bu hibe desteği, her unsur için farklı olarak ödenir. KOSGEB hibe desteği unsurları ise aşağıdaki gibidir;
- Gerçek kişiler kuruluş desteği olarak 5.000 lira ödeme alırlar.
- Sermaye şirketi olarak kurulmuş işletmeler ise kuruluş desteği olarak 10.000 lira alırlar.
- Performans desteği olarak 1. Performans dönemi için yani ilk bir yıl için ödenen prim gün sayısına göre verilen destek tutarı değişir. Buna göre 180 ile 539 gün arasında prim yatıranlar 5.000 lira, 540 ile 1079 gün arasında prim yatıranlar 10.000 lira ve 1080 gün üstü prim yatıranlar 20.000 lira hibe desteği alırlar.
- 2. Performans dönemi için de destek sağlanır. Bu dönem, kuruluşun ikinci yılını kapsar. Bu dönem içinde yatırılan prim gün sayısına göre ödenen destek tutarı da değişir. Buna göre; 1079 güne kadar 5.000 lira, 1439 güne kadar 15.000 lira ve 1440 gün üzerinde prim ödeyenlere 20.000 lira destek sağlanır.
İşletmenin kurulmasından sonra KOSGEB 50.000 TL hibe alınması süreci nasıldır?
KOSGEB hibe kredisini işletmenizi kurduktan sonra da alabilirsiniz. Ancak bunun için kurmuş olduğunuz işletmenizin KOSGEB desteklenen sektörler arasında olması gerekir. Eğer iş planınız bu sektörler arasında değilse, zaten hibe kredisi almazsınız. KOSGEB eğlence ve hizmet sektörüne hibe kredisi vermez. Aynı zamanda bulunduğunuz bölge için daha önce var olmayan ya da daha farklı iş planı olan bir iş fikri geliştirmenizi tavsiye ederiz.
İşletmenizi kurduktan sonra hibe kredinizi alabilmek için artık faturalı makine alımına da gerek bulunmaz. Ancak ileri girişimcilik destek programı dahilinde bu krediyi alacaksanız o zaman makinelerinizi faturaları ile almanız istenir. Yeni girişimciler için faturalı makine alımı zorunluluğu kaldırılmıştır.
KOSGEB 50.000 TL hibe kredi almak için izleyeceğiniz adımlar ise şöyledir;
- İşletmenizi kurduktan sonra KOSGEB’e kayıt olmanız gerekir. Bunun için e-kobi girişi yapmalısınız.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra sol tarafta bulunan “yeni girişimcilik destek programı” kısmından başvuru yapmalısınız.
- Buradan size verilen saat ve tarih içinde iş planınız hazırlamanız ve sunumunuzu yapmanız gerekir.
- İş planınız kabul edildikten sonra sizden istenecek ilgili evrakları şahsen teslim etmeniz gerekir.
Bundan sonraki aşama ödeme süresidir ve başvurunuzun ardından 6 ay içinde ödemeniz yapılır.
KOSGEB geleneksel girişimci 50.000 TL finansman desteği nedir ve nasıl verilir?
KOSGEB, yukarıda açıklamış olduğumuz hibenin dışında girişimcilik programından yararlanan ya da yararlanmayı düşünen yeni girişimciler için bir kredi desteği daha sağlıyor. Bu finansman desteği ile geleneksel girişimciler, 50.000 liraya kadar kredi alabileceklerdir. Üstelik bu kredini %10’luk faiz kısmını ise KOSGEB ödeyecek. İlk defa uygulanacak olan bu sistem ile girişimciler kamu bankalarından, özel bankalardan ya da katılım bankalarından 50.000 lira kredi alabilecekler. Geri ödemelerinde ise çok düşük tutarlarda faiz ile ana para ödemesi olacak. Girişimcilere verilecek olan bu 50.000 liralık destek girişimcilerin kadın, gazi, engelli ya da şehit yakını olması halinde 70.000 liraya kadar yükselecek. Bu kredi, kredi garanti fonundan karşılanacak. KOSGEB tarafından verilen 50.000 lira hibe desteğinin yanında verilecek olan bu kredi ile yeni girişimciler makine teçhizat alımından kurulum aşamasında ihtiyacı olan pek çok maliyetine kadar tüm masraflarını kolayca karşılama imkânı elde edecek. Hazırlanan bu yeni programa göre işletmelerin 10 bankadan bu krediyi kullanabilmesi planlanıyor. Girişimciler bu krediyi işletme ya da makine teçhizat olarak alacaklar.