Faktoring Bireysel Kredi
Kredi çekmek isteyen kişilerin başvurdukları en güvenilir ve en bilindik kurum bankalardır. Bankalar, paraya ihtiyacı olan kişilere ihtiyaçlarının türüne göre kredi sağlayabilir. Bu kredilerin faiz oranları da yine kredi çekme türüne göre değişiklik göstermektedir. Örneğin ev almak isteyen fakat yeterli bütçeye ulaşamamış olan kişilere konut kredisi, herhangi bir taşıt almak isteyen kişiler için taşıt kredisi veya maddi sıkışıklık yaşayan kişiler için ihtiyaç kredisi verilmektedir. Bu kredi türlerinin her birinin faiz oranı farklıdır. Fakat bazı durumlarda bankalar bu durumu fırsat bilmektedir. Ağır faiz oranları gibi işlemlerle kredi çekeni çok zorlayabilirler. Bu gibi durumlarla karşılaşmak istemeyen kişiler bankalara ek olan Faktoring firmaları tercih edebilir.
Faktoring Firması Nedir?
Halk arasında da adı sıkça duyulan Faktoring firmalar genellikle çek ve senet karşılığında hızlı bir şekilde nakit para ihtiyacını karşılayabilen firmalardır. Bu firmalar onaylanmış ve finans firması olarak yasal şekilde belgelenmiş firmalardır. Bu nedenle güvenilirlik konusunda endişeye düşen kişiler hiç tereddüt etmeden Faktoring firmaları tercih edebilir.
Faktoring Firmalar Nasıl Kredi Verir?
Faktoring firmaların kredi vermesi için bazı şartları vardır. Bankalara pek benzemeyen şartlar koşan Faktoring firmalar öncelikle kredi çekmek isteyen kişinin ticari faaliyetlerine bakar. Kişi eğer ticari hacmi büyük ve yapılan alışverişleri belgelendirip bu firmalara sunmuş bir kişiyse kredi çekmesi çok kolay olacaktır. Faktoring firmaların bir diğer güzel yanı iflas etmekte olan ve çok fazla borcu bulunan şirketlere de kredi sağlamasıdır.
Faktoring Firmalar Kimlere Kredi Verir?
Genel anlamda herhangi bir bankadan kredi çekebilen herkes Faktoring firmalardan da kredi çekebilir. Yalnız şu hususa dikkat edilmelidir, bankaların genelde kredi verdiği müşteri tipiyle Faktoring firmaların finansman olduğu müşteri tipi aynı değildir. Faktoring firmalar genellikle ticaretle uğraşan kişilere kredi ve finans desteği vermektedir. Fakat diğer kişiler de kredi başvurusu için Faktoring firmalara danışabilir.
Faktoring Firmalardan Kredi Alırken Hangi Bilgiler Verilmeli?
Faktoring firmalardan herhangi biriyle çalışmak isteyen kişiler ticaretle uğraşıyorsa öncelikle vergi levhası, gelir gider durumlarını takip edebilecekleri belgeler, ikametgah ve ticarette olan kişilerin nüfus cüzdan bilgilerini ister. Bu bilgileri vermeyen kişilere herhangi bir kredi de sağlanmayacaktır.
Bankalar Mı Yoksa Faktoring Firmalar Mı?
Bankaların daha güvenilir olduğunu düşünen kişiler kredi çekmek konusunda çeşitli ikilemlere düşebilir. Faktoring firmalar halk arasında daha az duyulduğu için güvenilir gelmeyebilir ancak devlet tarafından onaylanmış finans kurumları olduğu için herhangi bir olumsuz durumda şikayet edilebilir ve verilen para geri alınabilir. Bundan dolayı da kişiler gönül rahatlığıyla Faktoring firmaları tercih edebilir.
Faktoring firmaların tercih edilmesinin bir diğer nedeni de bankalara kıyasla kredi faizinin çok daha düşük olmasıdır. Bankalar kredi çekmek isteyen kişiler olduğunda bazen bu durumu lehine kullanıp piyasanın üzerinde yüksek faizlerle kredi verebilir. Bu durumun önüne geçmek ve düşük faiz oranlarıyla kredi çekmek isteyen kişiler için Faktoring firmalar son derece idealdir.
Faktoring Firmalar Bireysel Kredi Verirken Nelere Dikkat Eder?
Her firmada ve bankada olduğu gibi asla ödenemeyecek krediler verilmez. Kişilerin ya da şirketlerin gelir durumu göz önünde bulundurularak kredi verilir. Bu kredinin ödeme planı da yine aynı şekilde kişilerin çektiği kredi oranına, taksitlendirme şekillerine ve gelir düzeylerine göre belirlenir. Hiçbir faktöring firma ya da banka kişilere ödeme garantisi olmadığı takdirde kredi veremez.
Faktoring Firmalardan Kredi Çekerken Kredi Notu Önemli Midir?
Bankalardan kredi çeken kişilerin en çok karşılaştığı sorunlardan biri kredi notunun düşük olmasıdır. Bankalar kredi verecekleri kişinin öncelikle kredi notunu değerlendirmektedir. Kredi notu düşük kişiler kredi çekemezler. Faktoring firmalarda ise durum biraz daha farklıdır. Faktoring firmalar kredi notuna öncelikli önem vermez. Bunun yerine ticaretle uğraşan kişilerin vergi levhaları, yaptığı işlerin belgeleri oldukça önemlidir. Yani eğer kredi notu düşük bir kişi kredi çekmek isterse bankalardan önce Faktoring firmalara başvuru yapabilir. Bu sayede kredi işleminden olumlu sonuç alma ihtimali daha yüksektir.
Faktoring firmalar bankalara oranla çok daha hızlı kredi verme işlemini halleder. Bu nedenle acil ödemesi olan kişilerin bankalardan ziyade Faktoring firmalara giderek kredi talep etmesi önerilir.
Faktöring firmaları senetle kredi verir mi?
Faktöring şirketleri bankalardan kredi alamayan ancak acil nakite ihtiyacı olan kişiler tarafından tercih edilir. Bankalar, kredi notu düşük olan kişilere güvenmez ve kredi vermez. Aynı durum aslında faktöring şirketleri için de geçerlidir. Kredi notunuz düşük olsa bile piyasaya çok fazla borcunuz varsa ve bu borçları ödemediyseniz, faktöring şirketlerinden kredi almanız çok zor hale gelir. Faktöring şirketlerinden senetle kredi alabilmek için çok iyi araştırma yapmanız gerekir. Bu şirketlere iyi bir izlenim bırakmanız da önemlidir.
Faktöring şirketlerinden senetle kredi çekmeden önce yapacağınız araştırma sırasında, en çok kredi veren ve en çok tercih edilen faktöring şirketlerine ağrılık verebilirsiniz. Ayrıca, başvuru sırasında kimlik ve gelir belgesi gibi belgeleri yanınızda hazır bulundurmanız, faydanıza olacaktır.
Faktöring şirketleri nasıl senetle kredi verir diye merak ediyorsanız açıklayalım. Bu şirketlere kredi başvurusunda bulunursunuz. Kredi notunuzla birlikte aylık gelir ve sigorta prim gibi bilgileriniz araştırılır. Eğer piyasaya çok fazla borcunuz yoksa, kredinizi alırsınız ve karşılığında senet imzalarsınız. Bu senet tutarı, genellikle alacağınız krediden fazladır. Almış olduğunuz senetleri günü geldiğinde mutlaka ödemeniz gerekir. Ödemediğiniz takdirde yaptırımla karşılaşırsınız.
BDDK onaylı faktöring kredi veren kurumlar ve şartları nelerdir?
BDDK onaylı olan ve senetle kredi verme ya da standart kredi verme işini yasal olarak yapan çok sayıda kurum ve kuruluş vardır. Senetle ya da senetsiz olarak kredi veren firmaların tam ve güncel listesine BDDK’nın resmi internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Bu kurumlar, belirli şartların sağlanmış olmasını ister ve belirli belgeleri teslim etmeniz karşılığında kredi sağlar. Faktöring kredileri veren firmaların hangi şartları ve hangi belgeleri istediklerini açıklayalım;
Senetle kredi veren firmaların istedikleri belgeler;
- Kredi başvurusunu yapacak olan kişinin kimlik fotokopisi
- KOBİ finansmanı sağlanacaksa, işletmenin vergi levhası, imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi, vergi bilançosu ve bunlar gibi diğer belgeleri
- Başvuruyu yapacak olan kişin noterden onaylı imza beyannamesi
- Firmaların kuruluş ve adres bilgileri
- Başvuruyu yapacak olan kişilerin adres beyanı
Senetle kredi veren firmaların istedikleri şartlar nelerdir?
- Kredi için yapılacak olan başvuruların yasal sınırlar içinde gerçekleştirilmesi
- Kredi başvurusu yapacak olan kişinin fiili ehliyetinin bulunması
- Başvuru için sunulan senetlerin kanunlara uygun, eksiksiz ve doğru olması
Faktöring firmalarından kredi almanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Faktöring firmaları senetle ya da yüksek faiz oranlarında kredi sundukları için çok sayıda dezavantajı vardır. Sizlere fikir edinmeniz açısından hem avantajlarından hem de dezavantajlarında bahsedelim;
- Bu firmalardan kredi alırken normal banka faiz oranlarında en az 2 katı faiz ödersiniz.
- Bankalar kredi notuna bakarken faktöring şirketleri kredi notuna önem vermez. Kefil ya da ipotek gibi belgelerle uğraşmak zorunda kalmazsınız.
- Senetle kredi aldığınızda ve senedin bir tanesini vadesinde ödemediğinizde, krediyi veren kurum sizden tüm senetlerin borçları isteme hakkına sahip olacaktır. Vadesi gelmeyen senetlerin borçlarını bile tek seferde isteyebilir ve bu da borç yükünüzün bir anda artmasına neden olur.
- Senetle borç veren firmalar he ne kadar yasal olsalar da güvenilir değillerdir. Çünkü tanımadığınız kişilere senet vermiş ve karşılığında imza atmış olursunuz.
- Eğer senetle verilen krediyi ipotek karşılığında aldıysanız, ipotek verdiğiniz mallar tehlikeye girer. Bankalar her ne kadar ipotek alsalar da kredi taksitlerini müşterilerinden almayı tercih ederler ve bunun için yapılandırma gibi seçenekler sunarlar. Ancak faktöring şirketleri senetleri ödemediğinizde borcunuzu tekrar taksitlendirme ya da yapılandırma imkânı sunamayacağı için ipotekli malların üzerine el koymayı tercih ederler.
Faktöring firmaları hangi hizmetleri sunar?
Faktöring, mal ya da hizmet satışından doğmuş olan alacakların karşılığında finansman sağlanması, tahsiline aracılık edilmesi ya da bu alacaklar karşılığında garanti verilmesi işlemidir. Faktöring şirketlerinin kuruluş amacı ticaret yapan şirketlerin satışlarından doğan alacaklarını tahsil etmek ya da garanti etmektir. Bu durumda faktöring şirketlerinin hizmetlerini garanti, alacak ve finansman olarak sınıflandırmak mümkündür.
Garanti hizmeti; faktöring sözleşmelerine göre borçluların, borçlarını ödememesi durumunda faktöring şirketlerinin garanti vermesi olarak tanımlanabilir. Bu hizmeti sağlayan şirketler, borcu kendisi üstlenmektedir.
Finansman hizmeti; faktöring şirketleri tarafından alacağın bir kısmının vadesinden önce finanse edilmesi anlamına gelir. Buna göre şirketler, borçlularından doğan alacaklarının bir kısmını vadesi gelmeden önce faktöring şirketlerinden alabilmektedir. Ne kadar tutar ödeneceği ise alacağın tutarına göre taraflar arasında belirlenir.
Tahsilat hizmeti ise alacakların faktöring şirketleri tarafından takip edilmesi, tahsil edilmesi ve raporlanması süreçlerini içerir. Faktöring şirketleri ile çalışan kişiler bu hizmetlerin tamamından yaralanabileceği gibi hizmetlerin bir kısmından da faydalanabilmektedir ya da tek bir hizmetten de faydalanmayı seçebilir.